




Grallers de Tivissa


INFO

El Grup de Grallers de Tivissa va néixer per la necessitat de donar a conèixer la música i cultura tradicional catalana a les nostres contrades, on malauradament s’havia perdut en el temps.
Aquesta història va començar, amb la necessitat d’acompanyament musical que tenia la Colla Gegantera dels Gegants del Barri d’Avall de Tivissa. El Gegants, després de força anys de no sortir, van tornar a sortir per totes les terres catalanes i és clar, volien música per a poder ballar.
La nostra primera actuació va ser per la diada de Sant Blai de l’any 1993. Només sabíem un parell o tres de cançons, però la il·lusió amb que les tocàvem ens feia sentir el reis de les gralles. A més, fins llavors, aquests instruments no havien aparegut al nostre poble i per això encara ens sentíem més orgullosos.
Els primers assajos es feien a Ca les Monges (carrer de l’Abadia) i les primeres cançons costaven, i costaven..., sobretot a l’hora de saber bufar, que no és gens fàcil. Un cop fet el Casal Cultural, ens van adjudicar una sala conjunta amb altres entitats, on fins a dia d’avui encara assagem, els que continuem bufant la canya i el tudell, normalment els dissabtes que ens podem trobar de 18:30 a 21:00h.
Hem actuat amb companyies molt variades i amb situacions d’allò més diverses: amb els Gegants fent cercavila (Tivissa, l’Ermita de Sant Blai), en trobades de Gegants i bestiari (Tivissa, Hospitalet de l’Infant, Tarragona, Barcelona, Vilaseca, Vilassar de Dalt, Falset...), en alguna processó (Tivissa, Hospitalet de l’Infant), amb el Ball de Bastons de Tivissa (Ermita de Sant Blai, Tivissa, Reus, Mora d’Ebre, Masia de Castelló...), amb la Coral de Tivissa durant les Caramelles (Tivissa), amb el Grup de Cavallistes en diversos actes, sobretot en els 3 tombs (Tivissa), amb l'Home dels Nassos (Tivissa), amb els diables de Vandellòs en correfocs (Vandellòs), amb els més petits en els corre aigües (El Molar), amb el nostre jovent a punta de Sol en xarangues (festa dels Quintos i de Sant Jaume a Tivissa, Móra la Nova, Pratdip). També ens hem prodigat en tocar sols en trobades de Gralles (Massalió) o sobre transports ben peculiars, com damunt d’un remolc tirat per tractor (Horta de Sant Joan i tot anant per la ruta verda), damunt d’una barca en marxa pel Mar (Hospitalet de l’Infant) o pel riu Ebre (Móra d’Ebre – Xerta)... i últimament dalt d’un escenari amb un auditori assentat en la modalitat de concert (Tivissa).
Al principi érem més de trenta persones, avui som vuit els dies de màxima afluència (2 gralles dolces o de claus, 4 gralles seques, 1 tambor i 1 timbal fondo), tot i que per les xarangues matinals, ens solen acompanyar antics membres. Aquest descens, es degut a que va començar com un ‘hobbie’ puntual, però varem descobrir, que requereix de moltes hores de pràctiques i sacrificis, pel que amb els anys, la gent ha anat deixant-ho per motius de temps...
El que més ha sobresortit aquests anys i ha fet continuar viu aquest grup, ha estat les ganes de tocar xalant, passar-ho bé portant el nom de Tivissa allà on anem i tocant cançons amb la mateixa il·lusió que les que teníem el primer dia.
Potser sentir tocar les gralles, el tambor o el timbal fondo és bonic, però no té res a veure a viure-ho des de dins. És tota una experiència veure com tu toques davant de la gent i que la gent reacciona aplaudint, ballant, cantant, canviant el gest de la cara... és increïble, si no es prova no es pot entendre.
Abans donar per tancat aquest escrit d’informació sobre els Grallers de Tivissa, deixeu-me fer una crida, sobretot per la Gent de Tivissa, als quals animem a tocar la gralla per tal que no es perdi aquest so en el nostre poble, que tants pocs anys fa que es sent però que tant nostre ens sentim.
Visca les arrels i tradicions catalanes.




